Lapkričio 16-ąją, Tarptautinės tolerancijos dieną, Alytaus neformaliojo švietimo centras “Tolerancija” pakvietė vaikus, jaunimą ir suaugusius į tęstinį etnokultūrinį festivalį „Kartu smagu“. Festivalio tikslas – pažinti Lietuvoje ir Europos Sąjungoje gyvenančių tautų kultūras, siekti tarpkultūrinio ir tarpetninio dialogo, solidarumo, tolerantiškumo.

Dalyvauti daugeliui jau žinomame renginyje panoro 160 įvairaus amžiaus vaikų iš 14 Alytaus miesto, Alytaus ir Vilniaus rajonų švietimo įstaigų: Jaunimo centro šokių studijos „Rūta“, Vidzgirio, Dzūkijos, Dainavos, Likiškėlių, Panemunės, Šaltinių pagrindinių mokyklų, Piliakalnio progimnazijos, Jotvingių, šv. Benedikto gimnazijų, Alytaus rajono Butrimonių, Pivašiūnų gimnazijų. Be abejo, pasirodė ir organizatoriai – centras „Tolerancija“. Sulaukėme svečių – mokinių ir mokytojų iš Vilniaus rajono Paberžės šv. Stanislavo Kostkos gimnazijos.

Į renginį atvyko Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Silvija Peštenienė, Švietimo skyriaus vedėja Rimvyda Ališauskienė, Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Kavolynienė, miesto savivaldybės tarybos narys Povilas Labukas, Šaltinių pagrindinės mokyklos direktorius Alfonsas Lietuvininkas, direktoriaus pavaduotojos Milda Kochanskienė, Janina Ivašauskienė, Ona Česokienė.

Neformaliojo švietimo  centro „Tolerancija“ direktorė Nina Šutova pasveikino festivalio dalyvius ir žiūrovus. Priminė, kad lapkričio 16 diena minima kaip Tarptautinė tolerancijos diena. Pasidžiaugė, kad mato tiek bendraminčių, entuziastų, besidominčių, populiarinančių ir mylinčių savo ir kitų žmonių kultūras ir kalbas. Pasiūlė kiekvienam kolektyvui skirti savo pasirodymą artėjančiai šventei – Lietuvos valstybės atkūrimo 100-čiui.

Festivalį  lietuviška polka pradėjo šokių studija „Rūta“(vadovė Rūta Mekišaitė). Buvo pristatytos ir kitos kultūros –  Lenkijos, Vokietijos, Rusijos, skambėjo šių šalių dainos, eilės, kalba, linksmai  šoko šokėjai. Svečiai iš Paberžės šv. Stanislavo Kostkos gimnazijos pristatė programą, sudarytą iš lenkų liaudies šokių ir dainų įdomiai skambančia Vilnijos lenkų tarme. Dauguma dalyvių vilkėjo pasirinktos šalies tautiniais kostiumais. Festivalį gyvino ir žiūrovai: mokiniai, tėvai, seneliai, mokytojai, o Alytaus miesto bendruomenės centro Dienos centro palaikymo grupė tapo tikrais palaikytojais.

Kultūrinis dialogas  baigėsi dalyvių sudėliota stilizuotu gėlių – vėliavėlių puokšte, paskirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-čiui.

Žiūrovai, svečiai, dalyviai pasinaudojo galimybe apsilankyti centro „Tolerancija“ neformaliojo švietimo mokytojo metodininko Valerijaus Šutovo mokinių medžio darbelių parodoje. Visiems buvo gera, įdomu ir smagu.

Dalyviai buvo paskatinti už pasirodymus –  įteiktos padėkos, suvenyrai su centro simbolika.

Festivalio „Kartu smagu“ globėjas – Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys, Jaunimo reikalų tarybos pirmininkas P.Labukas.

Festivalio rėmėjai – Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės,  Alytaus miesto savivaldybė.

Festivalio partneriai: Šaltinių pagrindinė mokykla, Jaunimo centras.

Nina ŠUTOVA

Alytaus neformaliojo švietimo centro „Tolerancija“ direktorė