Jau keletą metų iš eilės visuomenė skatinama vengti atliekų susidarymo bei mažinti kenksmingų medžiagų kiekį produktuose ir medžiagose, daiktus naudoti pakartotinai. Ypač tai akcentuojama Europos atliekų mažinimo savaitės renginiuose, kurie vyksta paskutinę lapkričio mėnesio savaitę. Prie šios akcijos prisijungia vis daugiau įstaigų ir įmonių, kuriems rūpi mūsų Žemės ateitis ir nori palikti ją švaresnę ateities kartoms. Renginių metu dalyviai iš atliekų gamina žaislus, paveikslus, scenos dekoracijas, keičiasi nereikalingais daiktais ir pan.

VšĮ Alytaus miesto bendruomenės centras taip pat kasmet prisijungia prie šios akcijos. Šiemet buvo organizuotos kūrybinės dirbtuvės, kuriose kartu dalyvavo vaikai, jaunimas bei senjorai. Jaunimas, padedamas tautodailininkės Mildos Urbanavičienės, kantriai rišo šieną, karpė, klijavo panaudotus kartoninius daiktus ir stebėjosi, kaip iš tokių paprastų žaliavų gali išeiti puikūs namų puošybos elementai. Vėliau savo darbais puošė Atviro jaunimo centro erdves. Vaikų dienos centro vaikai, padedami savo mamyčių, gamino darbelius iš laikraščių, kartoninių dėžių, panaudotos plėvelės, vienkartinių gėrimų pakuočių. Darbeliai gavosi nuostabūs, todėl vienais buvo papuošta Bendruomenės centro teritorija, kitais – vidaus patalpos. Vaikų dienos centras džiaugiasi jaukiu židiniu iš kartono dėžių ir juos saugančiais angelais iš senų žurnalų, iš gėrimų pakuočių pagamintu besmegeniu ir kt. Nors artėja žiema, bet sniego dar nėra, todėl vaikai Alytaus miesto bendruomenės centro tvorą papuošė sniego seniu iš panaudotos plėvelės. Senis “nutirps” pavasarį.

Dar vienos kūrybinės dirbtuvės įvyko svečiuose pas senelius VšĮ „Gerumo skraistė“. Ten seneliai kartu su vaikais gamino darbelius iš senų roletų bei žaliuzių audinių – šiais darbeliais bus puošiamos lauko eglutės. Seneliai džiaugėsi vaikų buvimu, apgaubė juos žiluma ir dėmesiu, o vaikai noriai bendravo ir dirbo kartu su jais. Ir jokio kartų konflikto čia nebuvo, nes seneliai kantriai mokė vaikus, o vaikai dalijosi kūrybinėmis idėjomis, karpė, klijavo, dekoravo.

Dar vienas renginys, skirtas  Europos atliekų mažinimo savaitei, įvyko kartu su mūsų kaimynais – mokiniais iš „Sakalėlio“ pradinės mokyklos. Prie jų prisijungė Lietuvos žmonių su stuburo pažeidimais asociacijos Alytaus miesto ir rajono skyriaus nariai. Kartu jie gamino iš kalėdinius papuošimus iš atliekų. Visi noriai įsitraukė į veiklą, padėjo vieni kitiems, draugiškai patarinėjo ir bendravo tarpusavyje. Kad pasipuošti, nereikia turėti daug pinigų, užtenka vaizduotės ir kūrybiškumo bei panaudoti tai, ką jau turi.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) ekologė Erika Mockevičienė svečiavosi Alytaus miesto bendruomenės centre ir vaikams papasakojo aktualią ir naudingą informaciją apie atliekų susidarymą bei tvarkymą. Vaikai domėjosi kur dingsta išmestos šiukšlės, aktyviai dalyvavo viktorinoje, o už teisingus atsakymus gavo šaunių prizų: gertuvių, knygų, puodelių, pakabučių. Šioje paskaitoje dalyvavo ir mūsų draugai iš vaikų dienos centro „GALI“.

Veiklos finansuojamos pagal Alytaus miesto savivaldybės Infrastruktūros priežiūros ir aplinkos kokybės gerinimo programos projektą „Būk draugiškas aplinkai“.