2018 m. balandžio 26 d. Alytaus neformaliojo švietimo centras „Tolerancija” pakvietė vaikus ir jaunimą į literatūrinę popietę „Ant poezijos sparnų”, skirtą Lietuvos Valstybės atkūrimo 100-čiui. Renginyje dalyvavo mokiniai iš Alytaus Jotvingių, Putinų A. Ramanausko – Vanago gimnazijų, Dainavos, Vidzgirio, Šaltinių pagrindinių mokyklų, Alytaus neformaliojo švietimo centro „Tolerancija”, svečiai iš Vilniaus r. Paberžės šv. Stanislavo Kostkos gimnazijos. 104 mokiniai deklamavo, dainavo kūrinius skirtus Tėvynei, Lietuvai anglų, lietuvių, japonų, italų, ispanų, lenkų, prancūzų, ukrainiečių, rusų, vokiečių kalbomis.

Pilna dalyvių, žiūrovų, svečių Šaltinių pagrindinės mokyklos aktų salė staiga atsidūrė daugiakalbėje aplinkoje. Suprasti apie ką kalbama ir dainuojama nebuvo sunku, nes trumpą informaciją apie šalį, deklamuojamo kūrinio vertimą į lietuvių kalbą žiūrovai galėjo matyti skaidrėse. Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmečiui popietės dalyviai dovanojo tai, kas gražiausia apie Lietuvą, tačiau ne tik gimtąja, bet ir užsienio kalbomis. Centro Liaudies amatų būrelio (vadovas neformaliojo švietimo mokytojas V. Šutovas) mokiniai padovanojo puikių darbelių iš medžio parodą, skirtą Lietuvos Valstybės atkūrimo 100-čiui.

Mūsų partneriai iš Vilniaus r. Paberžės šv. Stanislavo Kostkos gimnazijos aplankė mūsų miestą, kraštotyros muziejų. Jie liko sužavėti Alytaus grožiu, žmonių draugiškumu ir geranoriškumu bei pakvietė Centro mokinius atsakomojo vizito pas save.

Susidomėjusi renginį stebėjo ir grupė pedagogų iš Lenkijos miesto Zamoście atvykusi į  Šaltinių pagrindinę mokyklą semtis patirties. Jie labai džiaugėsi, kai pamatė dalyvius su lenkų tautiniais rūbais, išgirdo juos kalbant ir dainuojant lenkiškai. Šią renginio idėją jie žada įgyvendinti ir savo mokyklose.

Dėkojame rėmėjams: Alytaus miesto savivaldybei, parėmusiai pateiktą Jaunimo politikos įgyvendinimo programos iniciatyvą, Tautinių mažumų departamentui prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Alytaus Šaltinių pagrindinei mokyklai, asociacijos „Gluosnelės“ atstovui Aleksandrui Illarionovui, palaikymo grupei iš Alytaus miesto bendruomenės centro.

Alytaus neformaliojo švietimo centro „Tolerancija”
direktorė Nina Šutova