Štai ir baigėsi Europos atliekų mažinimo savaitė, kurios metu vaikai ir jaunimas įgijo naujų žinių apie buitines atliekas, suvokė, jog rūšiavimas yra naudingas žmogui, jo sveikatai ir gamtai, be to tai nesudėtingas darbas. Savo žinias ir gebėjimus pritaikė praktiškai, susiformavo  nuostatą tinkamai tvarkyti atliekas, susipažino su aplinka, į kurią patenka nerūšiuotos atliekos. Gebėjo kurti ir džiaugtis darbelių grožiu, atrasti kažką naujo, kaip pagražinti buitį  pačiomis paprasčiausiomis priemonėmis, turėjo galimybę prikelti nereikalingus daiktus naujam gyvenimui.  Europos atliekų mažinimo savaitės metu buvo organizuojamos įvairios kūrybinės dirbtuvės bei viktorinos, kurių metu vaikai ir jaunimas sužinojo, kaip keičiant įpročius galima taupyti išteklius ir mažinti aplinkos taršą.

Vaikai ir jaunimas visą mėnesį rinko plastikines gėrimų pakuotes, plastikinius maišelius, vienkartinius indus, šiaudelius. O kūrybinių dirbtuvių metu pagamintais darbeliais papuošta Alytaus miesto bendruomenės centro tvora, Vaikų dienos centro bei Atviro jaunio centro erdvės, lauko teritorijoje į krūmus ,,nutūpė” bitutės, paukšteliai pradžiugti naujomis lesyklėlėmis.

Alytaus miesto bendruomenės centro Vaikų dienos centro lankytojai vyko į kūrybines dirbtuves “Senelių darželyje”, kur su senjorais aptarė vienkartinio plastiko savybes, supažindino su ribotomis jo perdirbimo galimybėmis. Vaikai grupelėse su seneliais gamino darbelius iš antrinių žaliavų – plastikinių gėrimų pakuočių, šiaudelių, vienkartinių torto padėklų. Bendras darbas su vyresnės kartos atstovais padėjo formuoti vaikų pagarbą vyresniems, o seneliams buvo sudaryta galimybė pasidalinti patirtimi. Buvo ugdomi ir vaikų ir senelių kūrybiniai gebėjimai panaudoti plastikines gėrimų pakuotes, šiaudelius pakartotiniam naudojimui ir skatinamas tokio plastiko vartojimo mažinimas bei antrinis jo panaudojimas.

Kas vieniems jau šiukšlė, kitiems dar tinkamas naudojimui daiktas. Tokiu principu vadovaujasi Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras, kuris pirmasis šalyje nusprendė įrengti naudotų daiktų keitimosi paviljonus. Juose paliktiems daiktams bus suteikiamas antras šansas gyvuoti. Ne tik apie šią naujovę, bet ir kaip elgtis su pavojingomis atliekomis, kaip iš organinių atliekų pasigaminti kompostą edukaciniame seminare pasakojo ARATC ekologė Erika Mockevičienė. Įgytas teorines žinias vaikai ir jaunimas panaudojo vykusioje viktorinoje ir praktinėje veikloje – mokėsi rūšiuoti atliekas. Šiame seminare dalyvavusieji ne tik pasidalino savo patirtimi, bet ir išsakė savo nuomones bei pasiūlymus, ką reikėtų tobulinti rūpinantis atliekų tvarkymu ir kitais aplinkosaugos klausimais. Žengtas dar vienas supratimo žingsnelis, kad gaminant daiktus iš antrinių žaliavų mažiau teršiama aplinka. Kuo daugiau naudojama antrinių žaliavų, tuo daugiau sutaupoma gamtinių išteklių.

Veiklos finansuojamos pagal Alytaus miesto savivaldybės Infrastruktūros priežiūros ir aplinkos kokybės gerinimo programos projektą „Suteik naują gyvenimą“.