„Myliu savo miestą Alytų. Gal ir patriotiškai nuskambėjo, bet taip ir jaučiuosi“ – kalbėjo Agnė (vardas pakeistas) 41 metų,  penkių vaikų mama, dirbanti savo sukurtame versle. – „Šiame mieste užaugo mano tėvai, aš su broliu, o dabar auga ir mano vaikai. Išvykusi iš jo buvau du kartus: kai  studijavau ir kai trumpam emigravau į Airiją. Bet greitai supratau, kad paskubėjau ir grįžau atgal į Alytų, kur man gera ir saugu – gyventi, dirbti, auginti vaikus ir pramogauti.

Alytus gražėja sutvarkyta infrastruktūra,  atnaujintais daugiabučiais, kitais pastatais, naujai perklotomis gatvėmis, neįgaliesiems pritaikytomis perėjomis, taip pat ir tinkamai organizuojamomis socialinėmis veiklomis. Suklusau išgirdusi kalbančią Alytaus miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėją Sonatą Dumbliauskienę apie savivaldybės įgyvendinamą Europos Sąjungos finansuojamą projektą „Alytaus miesto bendruomeniniai šeimos namai“, apie naują galimybę šeimoms  teikti kompleksines paslaugas. Daug abu su vyru dirbame, kad visa šeima patogiai ir oriai galėtų gyventi. Pramogos, vaikų būreliai ir jiems reikalingos priemonės nemažai kainuoja. Mūsų šeima – didelė, džiaugsmai taip pat, bet ir rūpesčiai nemažesni, kuriuos norint įveikti taip pat kainuoja. Todėl noriu garsiai pasidžiaugti, kad Alytuje veikiančių Bendruomeninių šeimos namų komanda puikiai dirba, o visos jų paslaugos nekainuoja. Psichologės individualios konsultacijos ne tik man ir vyrui, bet ir paauglei dukrai, paskatino geriau išgirsti vienas kitą, o pasakų terapijos užsiėmimai mažiesiems padėjo įveikti ne vieną baimę. Šiandien jaučiuosi laiminga, kad gyvenu ne tik gražiame ir saugiame mieste, bet ir žinau, kur kreiptis siekiant įveikti šeimoje iškilusius sunkumus“ – tokias mintis dėsto per keturiasdešimtmetį perkopusi Agnė. Panašios nuotaikos ir kitų projekto dalyvių.

Alytaus miesto bendruomeninių šeimos namų projektu džiaugiasi šiame mieste gyvenančios šeimos, tiek teigiamų minčių išsako ir Socialinės paramos skyriaus vedėja Sonata Dumbliauskienė: „Alytaus miesto savivaldybė pirmoji Bendruomeninių šeimos namų projekto įgyvendintoja Lietuvoje, kurio tikslas – sudaryti sąlygas Alytaus miesto šeimoms gauti kompleksiškai teikiamas paslaugas, siekiant įgalinti šeimas įveikti iškilusius sunkumus ir krizes. Ypač aktualu tai, kad paslaugos yra orientuotos į visas šeimas, ko iki šiol labai trūko. Šis projektas startavo metų pradžioje, o šiai dienai jau turime 325 jo dalyvius. Siūloma  pagalba šeimai plati ir nemokama: psichologo konsultacijos, pozityvios tėvystės mokymai, mediacijos paslaugos, meno terapijos ir kūrybiškumo užsiėmimai šeimoms, vaikų dienos ir šeimų stovyklos, šeimų šventė „Alytus-viena šeima“, pasakų terapijos užsiėmimai, teikiama vaiko priežiūros paslauga ir pan. Smagu, kai išgirstu gerus ir džiugius atsiliepimus iš šeimų. Manau, šio projekto pats svariausias rezultatas – laiminga šeima. O dirbanti komanda pasiruošusi spręsti sunkumus kartu“.

Projektą „Alytaus miesto bendruomeniniai šeimos namai“ vykdo savivaldybės viešųjų pirkimų būdu atrinkti partneriai: VšĮ Alytaus miesto bendruomenės centras, VšĮ Asmenybės brandos centras, VšĮ „Devynios galybės“, VšĮ biuras „Pactum“, Vaiko ir mamos dienos centras „Kutis“.

Projektas įgyvendinamas Europos socialinio fondo lėšomis. Daugiau informacijos apie projektą ir veiklas www.ambc.lt