Ar galima žvarbią sausio dieną paminėti kitaip? Tikrai taip – švenčiant močiutės ir senelio dieną Elko mieste, Lenkijoje. Pasienio partnerių vykdomo projekto viena iš veiklų yra skirta gyventojų bendrystei stiprinti. Močiutės ir seneliai klausė vaikų paruošto vaidinimo, dainų ir šokių – tai buvo tarsi gydomoji terapija.

Interreg V–A Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo programos projektas „Supratinga pasienio bendruomenė“ skirtas socialinių paslaugų stiprinimui, keičiantis trijų partnerių patirtimi. Šeimos iš  Elko, Alytaus miestų bei Lazdijų rajono savivaldybių kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis jau išbandė muzikos, piešimo, kulinarijos terapijas ir pajuto jų teikiamą naudą.

Nuo 2021 m. kovo 1 dienos pradėto įgyvendinti projekto metu bus rekonstruota Alytaus miesto bendruomenės centro salė ir jos prieigos. Baigus įgyvendinti šį pasienio projektą Alytaus miesto šeimas pasitiks atnaujintos ir pritaikytos patalpos šeimoms, auginančioms įvairių sutrikimų turinčius vaikus, taip pat lauko teritorijoje įrengti lauko treniruokliai ir edukaciniai žaidimai. Projekto įgyvendinimo metu trys pasienio partneriai Elko miesto savivaldybė, Lazdijų rajono savivaldybės administracija ir Alytaus miesto bendruomenės centras siekia sukurti praktika grįstas gaires kaip šeimoms išlikti stiprioms ir gaut visas socialines, sveikatos, švietimo paslaugas savo vaikams pandemijos laikotarpiu. Keičiantis patirtimi ieškoma geriausių sprendimų kaip socialines paslaugas dar labiau priartinti prie šeimų. Projekto tikslinė grupė: pasienio šeimos auginančios autizmo spektro sutrikimų turinčius vaikus, jaunimas, socialiniai darbuotojai, pedagogai, bendruomenių nariai, savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos. Projekto trukmė 21 mėnuo, projekto biudžetas 996100,95 eurai, investicijų dalis, tenkanti Alytaus miesto bendruomenės centrui 122779,34 euro. Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.