jgi_logo_540x2131

2015 m. spalio 1 d. visoje Lietuvoje startavo Lietuvos teritorinės darbo biržos, Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Europos socialinio fondo finansuojamas projektas „Atrask save“. Tai pirmasis projektas įgyvendinamas pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemonę „Jaunimo užimtumo didinimas“.

Projekto tikslas – kiekvienam niekur nedirbančiam ir nesimokančiam jaunam žmogui asmeniškai pasiūlyti atrasti save, jei reikia, įgyti profesiją ar kvalifikaciją, galbūt darbinės patirties ir tokiu būdu padėti įsilieti į darbo rinką ar juos sugrąžinti į švietimo sistemą. Projekto tikslinė grupė  – 15−29 metų amžiaus nedirbantis, nesimokantis, mokymuose nedalyvaujantis ir Teritorinėje darbo biržoje neregistruotas jaunas žmogus, kuriam siūloma dalyvauti savanoriškoje veikloje ar jaunimo motyvaciją integruotis į darbo rinką ir/ar švietimo sistemą skatinančiose veiklose. Tikimasi, kad šios veiklos padės įgyti asmeninių, socialinių, profesinių kompetencijų, pasirengti sugrįžti į švietimo sistemą ar integruotis į darbo rinką. Projektas „Atrask save“ įgyvendinamas visoje šalyje, o projekto veiklos vykdomos visų savivaldybių teritorijose. Projektas bendrai veiklai subūrė net 69 organizacijas ir įstaigas. Projektą įgyvendina Lietuvos darbo birža kartu su Jaunimo reikalų departamentu, teritorinėmis darbo biržomis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir biudžetinėmis įstaigomis.

Projekto metu neaktyviam jaunimui teikiamos socialinės, pedagoginės, psichologinės ir motyvavimo paslaugos jaunimo ir su jaunimu dirbančiose organizacijose.  Veiklos organizuojamos atsižvelgus į individualius jaunų žmonių poreikius ir taikant įvairias darbo su jaunimu formas, neformaliojo ugdymo metodus, skatinančius motyvaciją dirbti/mokytis, didinančius pasitikėjimą savimi ir atsakomybę, leidžiančius labiau pažinti save, atskleidžiant savo stipriąsias ir silpnąsias puses.

Dalyvaujantieji projekto „Atrask save“ veiklose jauni žmonės yra apdraudžiami privalomuoju sveikatos draudimu, turi galimybę rinktis iki trijų mėnesių trunkančią savanorišką tarnybą, taip pat supažindinami su įvairiomis mokymosi, profesijos įgijimo galimybėmis, jiems yra pristatomos pameistrystės galimybės. Jaunimo garantijų iniciatyvos koordinatorius teikia paslaugas jauniems žmonėms: padeda pažinti save, motyvuoti mokslui ir/ar darbo rinkai, informuoti ir konsultuoti aktualiais klausimais, įtraukti į visuomenei naudingą. Projekte dalyvaujantis jaunimas turi galimybę užsiimti patinkančia veikla, išvykti savanoriauti į bet kurį Lietuvos miestą, savanorystei gali pasirinkti veiklą, kurioje norėtų išbandyti save. Projektas „ATRASK SAVE“ savanorystės metu finansuoja visas galimas išlaidas: kelionės, būsto, maitinimo ir t. t.

Projekto „Atrask save“ dalyviai galės dalyvauti antrinės intervencijos projekte „Naujas startas“, kurio metu galės įgyti norimą ir paklausią darbo rinkoje profesiją, įtvirtinti trūkstamus darbo įgūdžius tiesiogiai darbo vietoje bei pasisemti darbinės patirties.

Labai džiugu, jog projektas „Atrask save“ jau po pirmų metų darbo leidžia pasidžiaugti  rezultatais, o keletas dalyvių sutiko pasidalinti savo mintimis:

Vaida: „Labai džiaugiuosi už suteiktą galimybę dalyvauti projekte „Atrask save“. Individualaus bendravimo ir pokalbių su koordinatore metu buvo išaiškinti mano poreikiai. Nežinau ar kada nors dar būčiau turėjusi puikesnę galimybę išmokti kompiuterinio raštingumo ir labiau pažinti save. Įgyvendinant veiklas, supratau ką noriu veikti ir kuo užsiimti bei kokių tikslų sieksiu savo gyvenime“.

Virginija: Šis projektas į mano kasdienybę įnešė teigiamų pokyčių. Gal niekada ir nebūčiau išdrįsusi taip save išbandyti ir priimti tiek daug iššūkių. Man patiko individualus bendravimas ir pokalbiai, ko dažnai trūkdavo mano gyvenime. Pastarieji metai man buvo ganėtinai sunkūs. Gimus dukrai, mano gyvenimas labai pasikeitė, jaučiausi niekur netinkanti, nežinanti ko noriu iš šio gyvenimo. Pasiūlymas savanoriauti, pakeitė mano požiūrį. Džiaugiuosi už suteiktą galimybę savanoriauti!

Kristina ir Evelina: Nuo gimimo turime neįgalumą, lankome Neįgaliųjų dienos centrą. JGI koordinatorei atvykus ir pasiūlius sudalyvauti projekte „Atrask save“, į tai žiūrėjome labai atsargiai, nes galvojome, kad nesugebėsime. Neįgaliųjų dienos centre, mus moko įvairių meno technikų, tačiau su vėlimo technika nebuvome susipažinę. Labai norėjome, tai išbandyti… Į užsiėmimus ateidavo pabandyti ir pasižiūrėti ir kiti dalyviai, lankantys Neįgaliųjų dienos centrą. Visiems labai patiko. Jei atvirai – tai nesitikėjome tokio rezultato. Pradėjome labiau pasitikėti savimi, padėjo susivokti savyje. Džiaugiamės už suteiktą galimybę savanoriauti.

Irma: Projektas – įdomus ir naudingas. Įvairių konsultacijų ir diskusijų metu, labiau pažinau save, pradėjau aiškiau matyti ką noriu veikti ateityje. Jau anksčiau buvau išbandžiusi savanorystę, tad nusprendžiau savanoriauti. Savanorystė – didelis atradimas, padedantis jaustis reikalinga. Labai džiaugiuosi užsiėmimais su vaikais. Savanoriauti verta, nes padedi kitiems ir sau, suteikia pasitikėjimo savimi, naujų įgūdžių. Žadu ir ateityje, esant galimybei, dalyvauti panašaus pobūdžio projektuose.

 

Alma Šikšnelytė

Vietos JGI koordinatorė

Alytaus miesto bendruomenės centras